Kalastus

vene

Kalastus Muhoksella

Muhoksen kunnan alueella voi harrastaa monipuolista kalastusta. Kalastoon kuuluvat mm. merilohi, taimen, kirjolohi, harjus, kuha, hauki, ahven sekä lahna. Oulujoella Montan ja Pyhäkosken voimalaitosten yläpuolisilla patoaltailla voi kalastaa vapa-, verkko ja koukkuvälineillä huomioiden rajoitukset välillä Montan leirintäalue – Pyhäkosken voimalaitos.

Kalastuslain mukaan vaelluskalojen eli lohen, taimenen ja harjuksen sekä kirjolohen onkiminen, pilkkiminen sekä tahnapallolla pyydystäminen on kielletty koski- ja virtavesipaikoilla sekä rakennettujen jokien virtapaikoilla. Kalastus on sallittu uistimella ja perholla. Tämä koskee myös Muhos- ja Poikajoen koskipaikkoja jokihaarojen yhtymäkohdasta ylöspäin.

Verkkokalastus on sallittu 1.12.-14.6. välisenä aikana Montan alapuolisella vesistöllä, ja muualla Oulujoen pääuomassa 1.12.-14.8. Ympäri vuoden verkkopyynti on kielletty Montta-Pyhäkosken Kala-apajan alueella, eli Montanlammen yläosan sähkölinjasta aina Pyhäkosken voimalaitokseen asti, ja Ahvenjärvissä. Kalastaa ei saa myöskään 100 metrin säteellä voimalaitosten alapuolella. Lohen ja taimenen rauhoitusaika on koko jokivarren vesistöalueella on 1.9.-30.11.

Istutetun taimenen tunnistaa leikatusta rasvaevästä, ja sen alamitta on poikkeusluvalla Oulujoessa 40 cm. Luonnonlohen ja -taimenen alamitta on 60 cm. Kuhan alamitta on 42 cm.

Kalastusasioissa neuvovat ja opastavat mm.
* Muhoskylän kalastuskunta, Ari Juka 040-5738271
* Laitasaaren osakaskunta, Väinö Väänänen 0400-785 689
* Muhoksen Virkistyskalastajat r.y. Jukka Seppänen 0400-567 270
* Oulujoki-varren Kalastusalue, Taisto Kokko p. 08-551 0297

Montta-Pyhäkosken Kala-apaja

Virtavesialuetta Montan leirintäalueen ja Pyhäkosken voimalaitoksen välillä on kehitetty virkistyskäyttöön vapakalastajille ja sitä markkinoidaan Montta-Pyhäkosken Kala-apaja -nimellä. Katso esite tästä linkistä.

Vesialueella pitää olla Muhoskylän kalastuskunnan kalastuslupa. Kolmen vuorokauden lupa v. 2017 maksaa 15 euroa, ja kausilupa 30 euroa (hinnat sis. ALV). Lupia myydään Muhoksen Nesteellä ja Montan leirintäalueella.

Kohteen nettikamerat näkee tätä kautta.

Katso myös https://www.facebook.com/monttapyhakoski.

Valtion kalastonhoitomaksu vuonna 2018

Kun kalastaja maksaa kalastonhoitomaksun, hän voi kalastaa yhdellä vavalla kaikilla vesialueilla, joilla entisillä läänikohtaisilla maksuilla sai kalastaa.

Kalastonhoitomaksu ei oikeuta vapakalastukseen kaikilla vesillä, eli ei rauhoitetuilla vesialueilla, erillisen luvan vaativilla erityiskohteilla tai vaelluskalapitoisissa koski- ja virtavesissä. Kalastuskieltoalueet löydät Kalastusrajoitus.fi -palvelusta. Myös useamman vavan vetouisteluun tarvitaan erillinen lupa.

Jos olet 18‒64-vuotias kalastaja, sinun tulee maksaa kalastonhoitomaksu. Maksua ei tarvitse suorittaa, jos kalastat pelkästään pilkillä, ongella tai silakkalitkalla.

Vuonna 2018 maksu on suuruudeltaan 45 € kalenterivuodelta, 15 € seitsemän vrk jaksolta ja 6 € yhdeltä vrk:lta. Rekisteröidy ja maksa kalastonhoitomaksu Eräluvat.fi -verkkokaupassa, puhelinpalvelussa, lähimmässä luvanmyyntipisteessä tai R-kioskissa. R-kioskin toimitusmaksu on 3 €.

Maksukuitti tai sen kopio on pidettävä mukana kalastettaessa. Seitsemän vuorokauden maksu on voimassa seitsemän vuorokautta maksupäivästä tai muusta maksuhetkellä kuittiin merkitystä päivästä alkaen.

Lisätietoa mm. täältä.

Veneily

Muhoslammelta Montan voimalaitospadon alapuolelle on vapaata, merkittyä veneilyväylää Oulun kaupungin rajalle noin 13 km, ja Ouluun noin 35 km.

Täydellinen veneilyreittikartta Oulusta Muhokselle löytyy linkistä: Oulu-Muhos veneilyreitti.

Merkittyjä veneenlaskupaikkoja löytyy jokaiselta patoaltaalta. Vuokrattavia laituripaikkoja on Kirkkosaaren venesatamassa. Vuokrattavia telarantapaikkoja on Kirkkosaaren venesatamassa, Montan voimalaitoksen yläpuolisella alueella, Laukan sillan alueella (Oulujoen pohjoispuoli), Määtänsaaren kohdalla (Oulujoen eteläranta) sekä Päivärinteellä.

Venepaikkoja ja karttoja voi tiedustella Muhoksen kunnan yhteispalvelupisteestä 044-497 0005.