Timo Remes | Kauppurienkatu, Oulu -valokuvanäyttely

Kartta latautuu...

Päiväys ja aika
14.02.2018
koko päivä

Tapahtumapaikka
Koivu ja Tähti -kulttuurikeskus

Kategoriat


Timo Remeksen Kauppurienkatu, Oulu -valokuvanäyttelyssä nähdään neulanreikäkuvia!

Timo Remes tutustui neulanreikäkuvaukseen opiskellessaan Limingan taidekoulussa valokuvausta vuonna 2016. Neulanreikäkamera, Camera obscura (lat. hämärä huone) on nykyaikaisten valokuvauskoneiden edeltäjä. Remes jatkoi laatikoiden rakentelua opintojensa jälkeen ja aloitti joulukuussa 2016 projektin, jossa hän kuvasi Kauppurienkatua Oulussa toukokuuhun 2017 saakka. Yksinkertaiseen laatikkoon tehty reikä toimii kameran ’linssinä’. Reijän kautta tuleva valo piirtää kuvan ulkopuolisesta maailmasta heijastumaan reiän vastakkaiselle seinälle laatikon sisään. Tälle sivulle asetetaan filmiä tai valokuvapaperia johon heijastunut kuva tallentuu.

“Omissa neulanreikäkameroissani olen käyttänyt kuvaamiseen pääasiassa valokuvapaperia – sen käsittely on joltain osin helpompaa kuin filmin. Neulanreiät olen tehnyt nuppineulalla jugurttipurkin kansista saatuun folioon.

Valotusajat vaihtelevat riippuen filmin herkkyydestä ja vallitsevasta valosta. Valotusajat ovat olleet 1 – 10 min, riippuen kuvausajankohdasta ja säätilasta.”

Purkeilla valotetut valokuvapaperit Remes on kehittänyt pimiössä. Alkuperäinen kuva muodostuu negatiiviksi. Negatiivin kehityksen jälkeen Remes on jatkanut kuvankäsittelyä digitaalisesti. Negatiivit Remes on skannannut digitaaliseenmuotoon valokuvaskannerilla. Digitaalisessa kuvankäsittelyssä Remes on kääntänyt kuvan positiiviksi sekä korjannut valotusta, mutta välttää muunlaista kuvankäsittelyä kuten kuvien rajaamista.

Näyttely on tuotettu yhteistyössä Pohjoisen valokuvakeskuksen kanssa.

Näyttely on avoinna kirjaston aukioloaikoina
ma-ke 9-19
to 9-16
pe 9-19
la 11-14