Lemmenpolun valotapahtuma

Kartta latautuu...

Päiväys ja aika
09.11.2019
15:00 - 18:00

Tapahtumapaikka
Lemmenpolku

Kategoriat


“Ennen muinoin, näet, ei Pyhäkoskea laskettu. Se oli niinkuin sen nimi osoittaakin, pyhä, eikä sitä uskaltanut kukaan laskea. Vaan nyt oli outo mies sen tekevä.”

  • J. W. Calamnius, teoksessa Pyhäkosken ensimmäinen laskija

Lauantaina 9.11. klo 15 alkaen Lemmenpolun valotapahtuma johdattaa kävijän Pyhäkosken legendaan. Pyhäkosken ensimmäinen laskija tuo maailmaan muutoksen: Montan myötä jättiläisten aika päättyy ja ihmisten aika alkaa.

Valotapahtumassa voi uppoutua Pohjoisen oopperakomppanian ja valosuunnittelija Jari Haavikon elämyksellisen valoteoksen kautta hiisien ja jättiläisten maailmaan sekä aistia kosken suuren pauhun kauneuspuron kautta. Tapahtuman taiteellisena johtajana toimii Pohjoisen oopperakomppanian Jenni Kinnunen. Lemmenpolun vierellä sijaitseva Pakurilan tila avaa ovensa avoimille yleisökierroksille klo 15-18, joissa voi silitellä maatilan eläimiä ja tutustua perinteiseen maatilaan. Paikalla ovat myös Rokua Geopark verkoston yrittäjä Montta Active Camping sekä Muhoksen seurakunta tarjoilemassa lämmikettä tapahtuman kävijöille. Lemmenpolku valjastetaan elävillä tulilla ja nuotiopaikat tarjoavat oivallisen paikan mm. vaahtokarkkien paistamiseen joten voit varautua tapahtumaan osallistumiseen pienillä piknik eväillä.

Noin kahden kilometrin pituinen Pyhäkosken voimalaitokselta Montan leirintäalueelle ulottuva Lemmenpolku on osa 100 km:n Oulusta Vaalaan ylettyvää Tervareitistöä. Punaisen graniittikallion laelta avautuvat jylhimmät jokimaisemat Oulujoelle. Polku on kunnostettu virkistyskäyttöön vuonna 2017 ja kulkijan liikkumista helpottamaan on luotu kattava portaikko Lemmenpolun vaihtelevaan maastoon. Aikanaan jokivarsi oli suosittu juhannuksenviettopaikka, ja parhaillaan Leppiniemessä oli 1930-luvulla yli 3000 juhlijaa. Joen kuohujen vieressä kulkevalla polulla on varmasti syttynyt monta rakkaustarinaa, ja niin polkua on alettu kutsua Lemmenpoluksi.

Tapahtuma-alueena toimii Lemmenpolun alku Leppiniemessä. Lemmenpolun kokemuksellinen valoteosta ei pääse valitettavasti seuraamaan pyörätuolilla tai lastenrattailla kokonaisuudessaan pitkospuiden ja portaiden vuoksi, mutta nähtävää ja koettavaa löytyy kaikille siitä huolimatta. Varaudu tapahtumaan sään vaatimin varustein ja tuo mukanasi taskulamppu.

Tapahtumaan on vapaa pääsy.