Museot ja näyttelyt

Koivu ja Tähti -kulttuurikeskuksen aulassa ja Mimmin Pulla -kahviossa on nähtävillä kuukausittain vaihtuvat näyttelyt ympäri vuoden. Kesävieraita palvelevat Muhoksen kotiseutuyhdistyksen ylläpitämä kotiseutumuseo sekä Kuvataiteilija Terttu Jurvakaisen galleria. Pyhäkosken voimalaitoksen sisällä sijaitseva Fortumin Sähkömuseo avaa ovensa vierailijoille aina sopimuksen mukaan.

KOIVU JA TÄHTI -KULTTUURIKESKUS
Muhostie 2

Koivu ja Tähti -kulttuurikeskuksen aulassa on tunnelmallinen ja valoisa näyttelytila, joka esittelee valtakunnallisesti erilaisia näyttelyitä.

Avoinna:
ma-ke 8-19
to 8-16
pe 8-19
la 11-14

MIMMIN PULLA
Valtatie 11

Mimmin Pulla on kotoisa kahvila konditorio jonka seinillä nähdään paikallisten tekijöiden teoksia. Näyttelyt vaihtuvat 1-3 kuukauden välein.

Avoinna:
ma-to 7-16:30
pe 7-17
la 9-13

TAIDEGALLERIA TERTTU JURVAKAINEN
Nykäläntie 18

Kuvataiteilija Terttu Jurvakainen on muhoslainen taidemaalari, runoilija ja kulttuurivaikuttaja. Taiteilija on ylläpitänyt taiteilijan nimeä kantavaa galleriaa Muhoksen keskustassa vuodesta 1977 lähtien. Hurmaava galleria sijaitsee aivan Muhoksen keskustassa ja sulkee vierailijan rauhalliseen syleilyynsä valtavien huollettujen Terijoen salavien vastaanottamana. Galleria vastaanottaa vierailijan klassisen musiikin lempeään syleilyyn ja tarjoaa rauhoittavan hetken taiteen äärellä. Kesänäyttelyssä on esillä laaja ja monipuolinen kokoelma Terttu Jurvakaisen omaa maalaustaidetta. Mukana on myös joukko vierailevia taiteilijoita; modernia kuvanveistoa, grafiikkaa ja lasitaidetta. Jurvakainen kutsuu vuosittain galleriansa kesänäyttelyihin valtakunnallisesti tunnettuja ja nousevia taiteilijoita.

Yhteys: www.terttujurvakainen.fi ja galleria@terttujurvakainen.fi

 

MUHOKSEN KOTISEUTUMUSEO
Muhostie 17

museo

Vanha lainajyvämakasiini seisoo jykevänä Tikkalanmäellä.

 

 

Muhoksen kotiseutumuseota ylläpitää Muhoksen kotiseutuyhdistys.

Museopihan ympärillä on mäntypuisto, josta asiaa tunteva erottaa, mikä on piiskausmänty ja mikä hirttomänty.
Hirttomännyn oksassa olevaa liestynyttä köydenpätkää vain tuuli heiluttaa.

Muhoksen kotiseutuyhdistys

Suomessa perustettiin 1950-luvulla lukuisia kotiseutuyhdistyksiä ja kotiseutumuseoita. Muhoksen kotiseutuyhdistys ry perustettiin 9.6.1953 tarkoituksenaan kotiseudun perinteen vaaliminen, vanhojen tapojen ja tietojen muistiintallentaminen, esineiden keräily ja kotiseudun elämään liittyvien paikkojen muiston säilyttäminen. Yhdistyksen ensimmäisenä puheenjohtajana toimi rovasti A. I. Heikinheimo.

Museon perustaminen

Muhoksen Manttaalikunnalta vuokrattiin v. 1957 Tikkalanmäellä oleva lainajyvä-makasiini ja Muhoskylän Jakokunnalta tontti yhdistyksen käyttöön. Vuonna 1972 tehdyllä kauppakirjalla rakennukset siirtyivät kotiseutuyhdistyksen omistukseen.
Kesällä v.1953 Pohjois-Pohjalaisen Osakunnan kotiseututoimikunnan oppilasretkikunta kulki suunnilleen koko pitäjän ristiin rastiin keräten museoesineitä ja merkiten muistiin kansantietoutta. Museon sisustaminen suoritettiin osittain palkatulla työvoimalla, mutta esineiden järjestely suoritettiin talkoovoimin. Kunta rakensi venekatoksen.

Museon vihkiäisjuhla pidettiin kesällä 1963, arvokkaalla ohjelmalla museon yhteydessä.

Museorakennuksen historiaa

kotiseutumuseo2

Museorakennus, entinen kruunun lainajyvämakasiini, liittyy vahvasti maatalouteen, sillä täältä jaettiin siemenviljaa kylvöaikaan sitä tarvitseville maanviljelijöille. Lainaajilta vaadittiin pantti, se oli tavallisesti jotain lainaajan omaisuutta, lehmä, heinän kasvu, saattoi olla koko torppakin. Lainamakasiinista on jäljellä 1 viljalaari ja viljan mittausastiat, kielot ja kapat.

Piiskausmänty
Museon pihassa kasvava ”piiskausmänty” on viime vuosisadan historiaa. Raipparangaistuksia toimeenpantiin täällä Muhoksellakin, silloin kun tuomioistuin niitä määräsi. Raipparangaistus kiellettiin lailla v. 1889 mikä astui voimaan v. 1891.

On olemassa perimätietoa siitä, kuka oli viimeinen joka sai raippoja piiskausmäntyyn sidottuna. Maalausurakoitsija V.Honkanen muisteli kerrottavan, että tämä oli vain muuan reppuselkäinen mies. Piiskaustilaisuuden aluksi miehen selkä paljastettiin ja piiskuri veteli määrätyn määrän piiskansivalluksia miehen selkään eikä miehen suusta kuulunut äännähdystäkään. Kun toimitus oli ohi, mies pukeutui, mutta ennen kuin lähti paikalta, jupisi itsekseen:”Eivätpä saaneet muhoslaiset vieläkään lukkaria”, tarkoitti, että eipä häneltä huuto eikä valitus kuulunut. Mies nakkasi repun selkäänsä ja käveli pois.


Tiedustelut:
Kalevi Leskelä, museovastaava, p. 050 5914 252
Riitta Kukkohovi-Colpaert, yhdistyksen puheenjohtaja, p. 0456 1958 003

 

SÄHKÖMUSEO
Pyhäkosken voimalaitos, Leppiniemi

Avoinna sopimuksen mukaan varaa maksuton ryhmävierailu: puh. 040 1623 901

Pyhäkosken voimalaitosrakennuksessa sijaitseva sähkörakentamisen museo esittelee Oulujoen voimalaitosrakentamista 1940-1960 -luvuilta. Museosta löytyy esineistöä ja kuvia rakentamisajan maatalouselinkeinoista, rakennustyömailta ja voimalaitosrakentamisen kohdealuilta, esim. Pyhäkoskelta ja Jylhämästä.  Museon pääsalissa on esillä laaja valokuvakokoelma kaikkien voimalaitosten rakennustyömailta, rakentamisen aikakauden sähkö- ja konekorjaamon esineistöä sekä mm. työpaikkaterveydenhuoltoon liittyvää esineistöä. Rakentamisen historiaan perehdyttävät myös videoidut dokumenttielokuvat sekä valokuvat.

Pyhäkosken voimalaitoksen rakentamista. Kuva: Fotoroos, Fortum