Näyttelyt

HELMIKUU 2018

Timo Remes | Kauppurienkatu, Oulu -valokuvanäyttely 2.-27.2.2018

Timo Remes tutustui neulanreikäkuvaukseen opiskellessaan Limingan taidekoulussa valokuvausta vuonna 2016. Neulanreikäkamera, Camera obscura (lat. hämärä huone) on nykyaikaisten valokuvauskoneiden edeltäjä.  Remes jatkoi laatikoiden rakentelua opintojensa jälkeen ja aloitti joulukuussa 2016 projektin, jossa hän kuvasi Kauppurienkatua Oulussa toukokuuhun 2017 saakka. Yksinkertaiseen laatikkoon tehty reikä toimii kameran ’linssinä’. Reijän kautta tuleva valo piirtää kuvan ulkopuolisesta maailmasta heijastumaan reiän vastakkaiselle seinälle laatikon sisään. Tälle sivulle asetetaan valokuvausfilmiä tai valokuvapaperia johon heijastunut kuva tallentuu. Filmille tai valokuvapaperille lankeavan valonmäärää on kontrolloitava, tarvitaan suljin jolla neulanreikä saadaan avattua ja suljettua. Yksinkertaisimmillaan tähän tarkoitukseen käy teipinpalanen.

“Omissa neulanreikäkameroissani olen käyttänyt kuvaamiseen  pääasiassa valokuvapaperia – sen käsittely on joltain osin helpompaa kuin filmin. Neulanreiät olen tehnyt nuppineulalla jugurttipurkin kansista saatuun folioon.

Valotusajat vaihtelevat riippuen filmin herkkyydestä ja vallitsevasta valosta. Valotusajat ovat olleet 1 – 10 min, riippuen kuvausajankohdasta ja säätilasta.”

Purkeilla valotetut valokuvapaperit Remes on kehittänyt pimiössä. Alkuperäinen kuva muodostuu negatiiviksi (johtuen käytetystä valokuvapaperin tyypistä). Negatiivin kehityksen jälkeen Remes on jatkanut kuvankäsittelyä digitaalisesti. Negatiivit Remes on skannannut digitaaliseenmuotoon valokuvaskannerilla. Digitaalisessa kuvankäsittelyssä Remes on kääntänyt kuvan positiiviksi sekä korjannut valotusta, mutta välttää muunlaista kuvankäsittelyä kuten kuvien rajaamista.

Näyttely on tuotettu yhteistyössä Pohoisen valokuvakeskuksen kanssa.

Näyttely on avoinna:
ma-ke 8-19
to 8-16
pe 8-19
la 11-14

TULOSSA

MAALISKUU 2018

Maija Ahola | Arkea ja juhlaa yli 100-vuotiaassa Suomessa

HUHTI-TOUKOKUU 2018

Kuvataidekoulun kevätnäyttely

 

/ / / / / / / / / / /

Koivu ja Tähti -kulttuurikeskuksen näyttelytilaan on jatkuva avoin haku. Näyttelytilaan haetaan avoimella hakemuksella.

Lisätietoa:
Pirkko Tiepuoli
kirjastotoimen johtaja
pirkko.tiepuoli(at)muhos.fi

Taija Jyrkäs
kulttuurituottaja
taija.jyrkas(at)muhos.fi

Koivu ja Tähti -kulttuurikeskuksen näyttelytila on valoisan ja avaran 207 m²:n aula. Näyttelytilasta ei peritä vuokraa taiteilijalta. Näyttelytilassa on ripustuskisko.