Näyttelyt

HUHTIKUU 2018

Oulujoki-Opiston Kuvataidekoulun kevätnäyttely 9.-27.4.2018.

Muhoksen Kuvataidekoulu keskittyy tekemiseen ja taiteelliseen prosessiin. 25-vuotiskevätnäyttelyssä nähdään kurssilaisten kevään 2018 ja syksyn 2017 aikana valmistuneita teoksia. Tänä keväänä teokset painottuvat maalauksiin. Kuvataidekoulussa tekeminen lähtee lapsista ja nuorista. “Syksyllä suunnitellaan ja kokeillaan. Keväällä kokeiluista ja suunnitelmista muodostuu sitten lopullinen teos”, kertoo kuvataideopettaja Pirjo Haltsonen. Haltsonen on toiminut Oulujoki-Opiston kuvataideopettajana koko taidekoulun historian ajan. Haltsosen tapa tehdä töitä lasten kanssa on saanut Kuvataidekoulun kurssit täyttymään ja hän opettaa parhaillaan sataa oppilasta eri ryhmissä.

Oulujoki-Opisto tarjoaa taiteen perusopetuksen mukaista opetusta Kuvataidekoulussa yli 9-vuotiaille nuorille, sekä valmentavaa opetusta 7-8 -vuotiaille. 7-8 -vuotiaiden taidekerho saa syksyllä 2018 uuden nimen Taidemaistiaiset, jolloin Oulujoki-Opiston uusi opetussuunnitelma astuu voimaan. Uusi opetussuunnitelma tukee hyvin jo opistolla olemassa olevia käytäntöjä ja oppilaiden oppimista.

Teos: Simeoni Valkonen

MAALISKUU 2018

Maija Ahola | Arkea ja juhlaa yli 100-vuotiaassa Suomessa

Maisemia kotimaasta ja tunnelmia Sakari Topeliuksen tarinoista. Arkea ja juhlaa yli 100-vuotiaassa Suomessa -näyttely on nähtävillä kulttuurikeskuksen aulassa ja kirjaston lehtisalissa kirjaston aukioloaikoina. Näyttely koostuu Liminkalaisen Maija Aholan maalauksista. Topeliuksen satujen teemoihin liittyvät teokset ovat esillä kirjaston lehtisalissa.

TULOSSA

TOUKOKUU 2018

Oulujokiopiston kädentaitojen näyttely

/ / / / / / / / / / /

Koivu ja Tähti -kulttuurikeskuksen näyttelytilaan on jatkuva avoin haku. Näyttelytilaan haetaan avoimella hakemuksella.

Lisätietoa:
Pirkko Tiepuoli
kirjastotoimen johtaja
pirkko.tiepuoli(at)muhos.fi

Taija Jyrkäs
kulttuurituottaja
taija.jyrkas(at)muhos.fi

Koivu ja Tähti -kulttuurikeskuksen näyttelytila on valoisan ja avaran 207 m²:n aula. Näyttelytilasta ei peritä vuokraa taiteilijalta. Näyttelytilassa on ripustuskisko.

/ / / / / / / / / / /

MENNEET

HELMIKUU 2018

Timo Remes | Kauppurienkatu, Oulu -valokuvanäyttely 2.-27.2.2018

Timo Remes tutustui neulanreikäkuvaukseen opiskellessaan Limingan taidekoulussa valokuvausta vuonna 2016. Neulanreikäkamera, Camera obscura (lat. hämärä huone) on nykyaikaisten valokuvauskoneiden edeltäjä.  Remes jatkoi laatikoiden rakentelua opintojensa jälkeen ja aloitti joulukuussa 2016 projektin, jossa hän kuvasi Kauppurienkatua Oulussa toukokuuhun 2017 saakka. Yksinkertaiseen laatikkoon tehty reikä toimii kameran ’linssinä’. Reijän kautta tuleva valo piirtää kuvan ulkopuolisesta maailmasta heijastumaan reiän vastakkaiselle seinälle laatikon sisään. Tälle sivulle asetetaan valokuvausfilmiä tai valokuvapaperia johon heijastunut kuva tallentuu. Filmille tai valokuvapaperille lankeavan valonmäärää on kontrolloitava, tarvitaan suljin jolla neulanreikä saadaan avattua ja suljettua. Yksinkertaisimmillaan tähän tarkoitukseen käy teipinpalanen.

“Omissa neulanreikäkameroissani olen käyttänyt kuvaamiseen  pääasiassa valokuvapaperia – sen käsittely on joltain osin helpompaa kuin filmin. Neulanreiät olen tehnyt nuppineulalla jugurttipurkin kansista saatuun folioon.

Valotusajat vaihtelevat riippuen filmin herkkyydestä ja vallitsevasta valosta. Valotusajat ovat olleet 1 – 10 min, riippuen kuvausajankohdasta ja säätilasta.”

Purkeilla valotetut valokuvapaperit Remes on kehittänyt pimiössä. Alkuperäinen kuva muodostuu negatiiviksi (johtuen käytetystä valokuvapaperin tyypistä). Negatiivin kehityksen jälkeen Remes on jatkanut kuvankäsittelyä digitaalisesti. Negatiivit Remes on skannannut digitaaliseenmuotoon valokuvaskannerilla. Digitaalisessa kuvankäsittelyssä Remes on kääntänyt kuvan positiiviksi sekä korjannut valotusta, mutta välttää muunlaista kuvankäsittelyä kuten kuvien rajaamista.

Näyttely on tuotettu yhteistyössä Pohoisen valokuvakeskuksen kanssa.

Näyttely on avoinna:
ma-ke 8-19
to 8-16
pe 8-19
la 11-14