Näyttelyhaku

Koivu ja Tähti -kulttuurikeskus on elävä tapahtumapaikka Muhoksella, osoitteessa Muhostie 2. Kulttuurikeskuksessa sijaitsee Muhoksen kirjasto, Koivu ja Tähti -kulttuurikeskuksen aulassa sijaitseva näyttelytila, kirjastokahvila Joviaali, auditorio sekä monipuoliset kokous ja konferenssitilat. Koivu ja Tähti -kulttuurikeskuksessa järjestetään kuukausittain vaihtuvia näyttelyitä, elokuvanäytöksiä, konsertteja tanssin ja teatterin esityksiä sekä erilaisia tapahtumia. Koivu ja tähti -kulttuurikeskus tavoittaa päivittäin noin 400 kuntalaista. 

Vuonna 1997 valmistunut arkkitehtitoimisto Harju Oy:n suunnittelema Koivu ja Tähti -kulttuurikeskus on saanut nimensä Zacharias ”Sakari” Topeliuksen Muhokselle sijoittuvasta sadusta Koivu ja Tähti.

Zacharias Topeliuksen isän isoisä Kristoffer Toppelius pakeni isonvihan aikaan vuonna 1714 äitinsä kanssa Oulusta Muhokselle Lumiaisissa sijaitsevaan syrjäiseen  metsätorppaan. Piilopaikka ei ollut kuitenkaan riittävän syrjässä: kerran perheen ollessa metsässä saapuivat kasakat paikalle, sieppasivat Kristofferin ja veivät mennessään. Kasakoiden mukana nuori Kristoffer kulkeutui Inkerinmaalle asti, josta hänet myytiin orjaksi Pietari Suuren lähipiiriin kuuluneelle pajarille. Kristofferia kohdeltiin hyvin mutta vuosien aikana kasvanut koti-ikävä sai hänet karkaamaan ja auringon avulla hän löysi tiensä takaisin Suomeen ja ajautui Tukholmaan, missä sattumalta kohtasi äitinsä. Näihin tapahtumiin pohjautuen Sakari Topelius kirjoitti koskettavan tarinan, jolle antoi nimen ”Koivu ja tähti”. Sadussa matkaa Venäjältä Suomeen tekevät tyttö ja poika ainoana tuntomerkkinä kodistaan ollen talon pihalla kasvava koivu, jonka oksilla he muistavat lintujen aamuisin laulaneen ja oksien välistä tähden iltaisin välkkyneen. Vuoden matkanteon jälkeen ja kahden pikkulinnun opastamana he löytävät tiensä takaisin kotiin vanhempiensa luokse.

Avara ja muunneltavissa oleva aulatila soveltuu monenlaisten näyttelyiden järjestämiseen, sekä yksityisnäyttelyille että laajoillekin ryhmänäyttelyille. Aulaan sopivat monen tyyppiset teokset: maalaukset, veistokset, grafiikka, valokuvat, installaatiot ja videoteokset. Tilassa on kauttaaltaan ripustuskiskot. Näyttelytilan seinät ovat harmaan ja vaalean sinisen sävyiset ja lattia on harmaata laattaa. Tilasta löytyy myös sermejä joilla tilaa voi muunnella toiveidensa mukaisesti. Taiteilijalla on käytössään myös kaksi lasivitriiniä.

Näyttelyaikaa haetaan vapaamuotoisella kirjallisella hakemuksella joka sisältää:

  • Näyttelyn työnimen
  • 3-5 kuvaa viimeaikaisesta tuotannosta
  • Vapaamuotoinen näyttelysuunnitelma/ideapaperi
  • Jos näyttelyssä käytetään video- tai ääniteoksia pyydetään hakemukseen liittämään tarpeet teknisistä laitteista.
  • 1-3 toivetta näyttelyn ajankohdasta. Valintaraati päättää näyttelykuukauden.
  • Ansioluettelo/CV
  • Omat/ryhmän yhteystiedot; nimi, puhelinnumero, osoite, sähköposti

Hakemukset toimitetaan 30.9.2019 mennessä osoitteeseen: taija.jyrkas@muhos.fi Näyttelyvalinnat tekee Muhoksen kunnan kulttuuritiimi johon kuuluu kirjastotoimen johtaja Pirkko Tiepuoli, Oulujoki-Opiston rehtori Minna Kärkkäinen, vapaa-aikajohtaja Juha Pesonen ja kulttuurituottaja Taija Jyrkäs. Kulttuuritiimi tekee päätökset lokakuun 2019 alkupuolella. 

Koivu ja Tähti -kulttuurikeskuksen pohjapiirros

VASTUUT

Näytteilleasettaja vastaa teosten vakuutuksista. Näyttelyn ripustaminen ja purku toteutetaan yhdessä Muhoksen kunnan kulttuuripalveluiden kanssa. Näyttelyjakso on kalenterikuukausi, tähän sisältyvät ripustus-, ja purkupäivät. Koivu ja Tähti -kulttuurikeskuksessa järjestetään kuukausittain kuun viimeinen perjantai After Work -kahviklubia, joka toimii loistavasti taiteilijan halutessa taiteilijatapaamisena ja näyttelyn avajaisina. Avajaiset järjestetään taiteilijan niin toivoessa.

Taiteilija toimittaa kuukautta ennen näyttelyn alkamista Muhoksen kulttuuripalveluille tekstin sekä kuvan tiedottamista varten. Muhoksen kulttuuripalvelut vastaavat näyttelyn tiedottamisesta kunnan omissa medioissa, sähköpostilistoilla sekä toimittaa tiedotteen alueen medialle. 

Yhteystiedot
Taija Jyrkäs
taija.jyrkas@muhos.fi
040 437 0482
kulttuurituottaja