Kulttuuri

Koivu ja Tähti -kulttuurikeskus Kuva: Krista Rosenlöf 2019

Muhos tunnetaan kirjailija, runoilija Zachris Topeliuksen Koivu ja tähti -sadun tapahtumapaikkana, Pyhäkoskessa vaanineesta Montan hirviöstä, Armi Kuuselan sekä Hilda Maria Mustan historiasta muodostuneesta Muhoksen Mimmi brändistä. Muhoksen läpi virtaa Oulujoki johon liittyvää kulttuuriperinnettä kulttuuripalvelut vaalii vuosittain järjestettävän Oulujoki-illan kautta.

Muhoksen kulttuuripalveluiden pääpisteenä toimii vuonna 1997 valmistunut arkkitehtitoimisto Harju Oy:n suunnittelema Koivu ja Tähti -kulttuurikeskus. Arkkitehtuuri on vahvasti läsnä Muhoksen kulttuuriperinnössä sillä Muhoksella sijaisee kolme, yhden sotien jälkeisen ajan merkittävimpien arkkitehtien Aarne Ervinin, suunnittelemaa voimalaitospatoa. Pyhäkosken, Montan sekä Pällin voimalaitokset sekä Pyhäkosken voimalaitoksen läheisyyteen suunniteltu Leppiniemen asuinalue.

Muhoksen vakiintuneina kulttuuritapahtumina ovat vuorovuosittain järjestettävät Zachris Topeliuksen elämäntyötä ja paikallishistoriaa esille tuovat Koivu ja tähti -päivät ja sopraano Kaisa Rannan luotsaamat Muhoksen Musiikkipäivät. Muhoksen yksi vetovoimaisimmista tapahtumista on vuosittain vappupäivänä järjestettävä vappuajo, joka kokoaa yhteen noin 1000 motoristia.

Muhoksen kunnan kulttuuripalveluiden tehtävänä on edistää ja ylläpitää kuntalaisten hyvinvointia, sivistystä ja elinikäistä oppimista, lisätä luovaa osaamista ja innovaatiota sekä tukea alueen elinvoimaisuutta, elinkeinoelämää ja työllisyyttä. Kulttuuripalvelut on osaltaan kehittämässä Muhosta Rokua Geopark -alueen yhdeksi merkittäväksi kulttuurikohteeksi.

YHTEYS:

Outi Vitikka
kulttuurituottaja
outi.vitikka@muhos.fi
+358 44  4970 482