Palvelut

kirjasto-sisa-03

Lainaus ja palautus

Muhoksen kirjastossa voi lainata aineistoa asiakaspalvelutiskillä sekä lainausautomaatilla. Lainaukseen tarvitset aina kirjastokortin.

Palautukset voit jättää palautustiskille kirjaston aukioloaikoina. Kirjaston ollessa kiinni palautukset voi jättää kirjaston ulko-oven oikealla puolella olevaan palautusluukkuun. Emme suosittele CD- ja DVD-levyjen palauttamista luukkuun särkymisvaaran vuoksi. Huomioithan, että luukkuun jätetty aineisto palautetaan vasta seuraavana aukiolopäivänä.

Kaukopalvelu

Kirjaston asiakkaat voivat tilata kaukolainaksi aineistoa, jota ei ole saatavilla Muhoksen kirjastossa tai Outi-kirjastokimppaan kuuluvissa kirjastoissa. Aineistoa, jota ei ole Suomen kirjastoissa, voidaan tilata kaukolainaksi ulkomailta. Kaukolainauksesta peritään asiakkaalta maksu, pääsääntöisesti 1e/laina – hinta vaihtelee kuitenkin lähettäjäkirjastosta riippuen. Kaukolainaus on kirjastojen välistä toimintaa, jonka säännöistä tieteelliset kirjastot ja yleiset kirjastot ovat sopineet yhdessä.

Muhoksen kirjasto antaa vastavuoroisesti kaukolainoja myös toisille kirjastoille. Kaukolainamaksu muille kuin Outi-kirjastokimppaan kuuluville kirjastoille on 5e/laina.

Kotipalvelu

Kirjaston kotipalvelu on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät esimerkiksi korkean iän, vamman tai sairauden vuoksi pysty itse asioimaan kirjastossa tai kirjastoautossa. Kirjaston kotipalvelu toimittaa haluttuja teoksia asiakkaille kotiin ja noutaa ne sovittuna aikana.

Asiakkaiden käytössä on laaja kokoelma aikakauslehtiä, kirjallisuutta, musiikkia ja elokuvia. Kirjallisuutta on normaaleina painatteina, mutta myös äänikirjoina, isotekstisinä ja selkokielisinä versioina.

Kotipalvelun asiakkaaksi voi ilmoittautua kirjastossa tai puhelimitse, jolloin virkailija kirjaa ylös asiakastiedot ja kartoittaa mahdolliset erityistarpeet ja kiinnostuksen kohteet.

Henkilöasiakkaiden lisäksi kirjaston kotipalvelu toimittaa tarvittaessa aineistoa myös laitoksiin.

Kotipalvelu on kirjaston peruspalveluna maksutonta.

Kirjavinkkaus

Kirjavinkkaus on lukemaanhoukutusmenetelmä, jossa kirjaston työntekijä kertoo ryhmälle valitsemistaan kirjoista. Kirjavinkkari esittelee vaihtoehtoja, erilaisia kirjoja, joukossa uusia ja klassikkoja. Vinkkari kertoo lyhyesti kirjan henkilöistä ja tapahtumista.

Kirjavinkkari voi vierailla kouluilla, erilaisissa kerhoissa ja yhteisissä kokoontumisissa kertomassa jännittävistä, hauskoista ja mielenkiintoisista kirjoista.

Tietotekniikkaopastukset

Miten saan oman sähköpostiosoitteen? Miten Googlea käytetään? Mitä on sähköinen asiointi? Esimerkiksi nämä asiat selviävät osallistumalla tietotekniikkaopastukseen. Kirjaston virkailijat antavat henkilökohtaista työasemien käytön opetusta kirjastossa. Voit varata ajan kirjastosta. Opetus on maksutonta.

Kirjaston käytön ja tiedonhaun opetus

Kirjaston virkailijat antavat kirjastonkäytön ja tiedonhaun opetusta eri ryhmille kirjastossa. Asiakkaille on mahdollisuus saada myös henkilökohtaista tiedonhaun opetusta.

Kirjastonkäytön opetuksessa tutustutaan kirjaston tarjoamiin palveluihin ja kirjaston aineistoon. Tiedonhaun opetuksessa opitaan hakemaan tietoa eri aiheista Intro-verkkokirjastosta sekä muista lähteistä.

Virkailijat vierailevat myös laitoksissa ja erilaisten ryhmien kokoontumisissa kertomassa kirjaston toiminnasta tai jonkin teeman puitteissa.

Satutuokiot

Satutuokiot pidetään maanantaisin klo 9.30 kirjaston lastenosastolla.

Mikrofilmien ja mikrokortien lukulaitteet

Asiakkaiden käytössä on mikrokortin- ja mikrofilminlukulaitteet. Laitteiden käyttöön varataan aika asiakaspalvelutiskiltä.

Kopiointi ja tulostaminen

Kirjaston lehtisalissa on 20 sentin kolikoilla toimiva kopiokone, jolla voi ottaa itse mustavalkoisia kopioita. Kirjastossa on asiakkaiden käyttöön tietokoneita sekä lehtisalissa että kirjastosalin puolella, tietokoneen voi varata käyttöönsä asiakaspalvelutiskiltä. Asiakaskoneilta (numerot 2 ja 7) voit tulostaa, tulosteiden nouto ja maksu (0,20 e/kpl) asiakaspalvelutiskiltä. Virkailijat auttavat tarvittaessa.

Verkkopalvelut

Muhoksen kirjaston ja kaikkien Outi-kirjastojen aineistotietokanta löytyy osoitteesta https://koha.outikirjastot.fi/ . Kirjastojen aineistoa voi varata ja lainoja uusia kirjastokortin numeron ja salanumeron avulla. Salanumeron saa henkilökohtaisesti mistä tahansa Outi-kirjastosta. Voit myös muuttaa yhteystietojasi ja muokata ilmoitusasetuksiasi kirjauduttuasi verkkokirjastoon. Varauksista ei peritä maksua. Noutopaikaksi voit valita minkä tahansa Outi-kirjastoista tai kirjastoautoista.

Kirjastossa toimii langaton Internetverkko eli WLAN.

KirjastoVirma on pohjoispohjalaisen kulttuuriperinnön tallennuspaikka verkossa. Kannattaa tutustua esim. Muhosta koskevaan aineistoon.

Painettujen lehtien lisäksi kirjaston lehtisalissa voi lukea sähköisesti paikallis- ja maakunta- lehtiä ePress-palvelusta.

E-kirjat

E-kirjoja voi lainata OUTI-verkkokirjastossa. Ennen lainaamista on kirjauduttava verkkokirjastoon kirjastokortin asiakastunnuksella ja salanumerolla. Uuden salanumeron saat tarvittaessa paikan päältä kirjastosta. Kirjat löytyvät aineistolajitunnuksella e-kirja tai tavanomaisella tekijä-, nimeke- tai asiasanahaulla.

Laina-aika on 1 päivä tai 10 päivää. Laina palautuu automaattisesti laina-ajan päätyttyä eli lainaa ei tarvitse palauttaa erikseen kirjastoon. Lainassa olevat e-kirjat näkyvät vain lukuohjelmassa tai -laitteessa. Niitä ei näy verkkokirjastossa asiakkaan omissa lainoissa eikä e-kirjapalvelussa.

Jotta kirjoja voi lukea tietokoneella, laitteeseen on ladattava Adobe Digital Editions –lukuohjelma. Kirjoja voi lukea myös iPadilla, iPhonella ja laitteilla, joissa on Android-käyttöjärjestelmä. Näihin laitteiisiin pitää ladata BlueFire Reader -ohjelma.

 

Videokasettien digitointi

Asiakas voi digitoida kirjastossa VHS-videokasettinsa eli siirtää omalla VHS-kasetilla olevat tallennuksensa DVD-levylle. Laite on omatoimisesti käytettävissä kirjaston aukioloaikoina. Asiakas saa kirjalliset ohjeet ja henkilökunta neuvoo tarvittaessa. Digitointilaitteen käyttö on maksutonta. Ajan laitteen käyttöön voi varata lainaustiskiltä, soittamalla kirjastoon tai sähköpostitse.

Poistoaineiston myynti

Muhoksen kirjaston kokoelmista poistettuja kirjoja, lehtiä ja cd-levyjä myydään jatkuvasti kirjaston aulasta löytyvässä kärryssä, ja myös tapahtumaluonteisesti suurempia määriä useamman kerran vuodessa. Lastenkirjojen ja lehtien hinta on 0,20 e ja aikuisten kirjojen hinta 0,50 e.

Kierrätyskärry

Omien kirjojen kierrätyskärry löytyy Kulttuurikeskus Koivun ja Tähden aulasta, kirjastokahvilan yhteydestä. Kirjoja voi ottaa itselle ja kirjoja voi tuoda muiden iloksi. Ei kirjastojen poistokirjoja, kirjasarjoja tai tietosanakirjoja.