Palvelut

kirjasto-sisa-03

Aineiston lainaus ja palautus

Muhoksen kirjastossa voi lainata aineistoa asiakaspalvelutiskillä sekä lainausautomaatilla. Lainaukseen tarvitset aina kirjastokortin.

Palautukset voit jättää palautustiskille kirjaston aukioloaikoina. Kirjaston ollessa kiinni palautukset voi jättää kirjaston ulko-oven oikealla puolella olevaan palautusluukkuun. Emme suosittele CD- ja DVD-levyjen palauttamista luukkuun särkymisvaaran vuoksi. Huomioithan eräpäivän, sillä kirjaston sulkemisajan jälkeen palautusluukkuun jätetty aineisto palautetaan vasta seuraavana aukiolopäivänä.

Kirjavinkkaus

Kirjavinkkaus on lukemaan houkuttamista, jonka päämääränä on saada kuulija kiinnostumaan ja lukemaan esitelty kirja. Tarkoituksena on tukea ja edesauttaa lukuharrastuksen syntyä ja ylläpitoa. Vinkkauksessa avataan kirjan tarinaa, hahmoja ja tapahtumia mutta ei kerrota kaikkea, jotta kuulijalle jää halu tietää lisää. Kirjojen lisäksi voidaan vinkata elokuvia, musiikkia ja pelejä.

Kirjasto järjestää kirjavinkkauksia ryhmille kirjastossa ja kirjaston ulkopuolella: kouluilla, kerhoissa ja yhteisissä kokoontumisissa. Vinkkaukset räätälöidään ryhmän toiveiden mukaan.

Kierrätyskärry

Omien kirjojen kierrätyskärry löytyy Kulttuurikeskus Koivun ja Tähden aulasta, kirjastokahvilan yhteydestä. Kirjoja voi ottaa itselle ja kirjoja voi tuoda muiden iloksi. Ei kirjastojen poistokirjoja, kirjasarjoja tai tietosanakirjoja.

Kirjaston käytön ja tiedonhaun opetus

Kirjaston virkailijat antavat kirjastonkäytön ja tiedonhaun opetusta ryhmille kirjastossa. Asiakkaan on mahdollista saada myös henkilökohtaista tiedonhaun opetusta.

Kirjastonkäytön opetuksessa tutustutaan kirjaston aineistoon ja kirjaston tarjoamiin palveluihin.
Tiedonhaun opetuksessa opitaan hakemaan tietoa eri aiheista Intro-verkkokirjastosta sekä muista lähteistä.

Virkailijat vierailevat myös laitoksissa ja erilaisten ryhmien kokoontumisissa kertomassa kirjaston toiminnasta tai jonkin teeman puitteissa.

Kopiointi ja tulostaminen

Kirjaston lehtisalissa on 20 sentin kolikoilla toimiva kopiokone, jolla voi ottaa itse mustavalkoisia kopioita. Kirjastossa on asiakkaiden käyttöön tietokoneita sekä lehtisalissa että kirjastosalin puolella, tietokoneen voi varata käyttöönsä asiakaspalvelutiskiltä. Asiakaskoneilta (numerot 2 ja 7) voit tulostaa, tulosteiden nouto ja maksu (0,20 e/kpl) asiakaspalvelutiskiltä. Virkailijat auttavat tarvittaessa.

Mikrofilmien ja mikrokortien lukulaitteet

Asiakkaiden käytössä on mikrokortin- ja mikrofilminlukulaitteet kirjaston kotiseutuhuoneessa. Laitteiden käyttöön varataan aika asiakaspalvelutiskiltä.

Poistoaineiston myynti

Muhoksen kirjaston kokoelmista poistettua aineistoa on myynnissä jatkuvasti. Tapahtumaluonteisesti järjestetään suurempia poistomyyntejä. Aineiston hinnat ovat:

  • lastenkirjat ja lehdet 0,20 €
  • aikuisten kirjat 0,50 €
  • cd:t ja äänikirjat 0,50 €

Satutuokiot

Satutuokiot pidetään maanantaisin klo 9.30 kirjaston lastenosastolla.

Tietotekniikkaopastukset

Kirjasto tarjoaa maksutonta ja kaikille avointa tietotekniikkaopastusta. Ajan voi varata kirjastosta.

Miten saan oman sähköpostiosoitteen? Miten Googlea käytetään? Mitä on sähköinen asiointi? Kirjastovirkailijat antavat henkilökohtaisten tarpeiden mukaan räätälöityä opastusta työasemien käyttöön.

Verkkopalvelut

Muhoksen kirjaston ja kaikkien Outi-kirjastojen aineistotietokanta löytyy osoitteesta https://outi.finna.fi/ . Kirjastojen aineistoa voi varata ja lainoja uusia kirjastokortin numeron ja PIN-koodin avulla. Salanumeron saa henkilökohtaisesti mistä tahansa Outi-kirjastosta. Voit myös muuttaa yhteystietojasi ja muokata ilmoitusasetuksiasi kirjauduttuasi verkkokirjastoon. Varauksista ei peritä maksua. Noutopaikaksi voit valita minkä tahansa Outi-kirjastoista tai kirjastoautoista.

Kirjastossa toimii langaton Internetverkko eli WLAN.

KirjastoVirma on pohjoispohjalaisen kulttuuriperinnön tallennuspaikka verkossa. Kannattaa tutustua esim. Muhosta koskevaan aineistoon.

Painettujen lehtien lisäksi kirjaston lehtisalissa voi lukea sähköisesti paikallis- ja maakunta- lehtiä ePress-palvelussa ja kotimaisia aikakauslehtiä eMagz-palvelussa. Kaikki OUTI-kirjastojen käytössä olevat e-aineistot löydät osoitteesta https://outi.finna.fi/Content/eaineistot.

E-kirjat

E-kirjoja voi lainata verkkokirjastossa. Ennen lainaamista on kirjauduttava verkkokirjastoon kirjastokortin asiakastunnuksella ja salanumerolla. Uuden salanumeron saat tarvittaessa paikan päältä kirjastosta. Kirjat löytyvät aineistolajitunnuksella e-kirja tai tavanomaisella tekijä-, nimeke- tai asiasanahaulla.

Laina-aika on 1 päivä tai 10 päivää. Laina palautuu automaattisesti laina-ajan päätyttyä eli lainaa ei tarvitse palauttaa erikseen kirjastoon. Lainassa olevat e-kirjat näkyvät vain lukuohjelmassa tai -laitteessa. Niitä ei näy verkkokirjastossa asiakkaan omissa lainoissa eikä e-kirjapalvelussa.

Jotta kirjoja voi lukea tietokoneella, laitteeseen on ladattava Adobe Digital Editions –lukuohjelma. Kirjoja voi lukea myös iPadilla, iPhonella ja laitteilla, joissa on Android-käyttöjärjestelmä. Näihin laitteiisiin pitää ladata BlueFire Reader -ohjelma.

Videokasettien digitointi

Asiakas voi digitoida kirjastossa VHS-videokasettinsa eli siirtää omalla VHS-kasetilla olevat tallennuksensa DVD-levylle. Laite on omatoimisesti käytettävissä kirjaston aukioloaikoina. Asiakas saa kirjalliset ohjeet ja henkilökunta neuvoo tarvittaessa. Digitointilaitteen käyttö on maksutonta. Ajan laitteen käyttöön voi varata lainaustiskiltä, soittamalla kirjastoon tai sähköpostitse.